Säkerhetstänkande är A och O när det kommer till att undvika bränder i hemmet. Det finns en hel del enkla saker att tänka på för att undvika att olyckan är framme.

eldsvådaDet finns få saker som är så tragiska som ett nedbrunnet hem. Minnen, trygghet, ägodelar och delar ur ett liv är plötsligt borta. Se till att det inte sker dig genom att vara försiktig med öppen låga, inte minst när det kommer till mörka tider då vi gärna tänder ljus inomhus.

Ha rätt utrustning för eldsläckning

Det finns många bra saker att ha hemma i händelse av en brand. Att skaffa sig bra säkerhetsdörrar från prodoor.se som gör att branden inte kan sprida sig ut i trapphus och grannar är till exempel en bra investering. Andra bra sätt att skydda sig på mot eldsvåda i hemmet är att ha såväl brandsläckare som brandfiltar och annat brandsläckningsmateriel, särskilt för att undvika att eld sprider sig och åsamkar personer, ägodelar eller möbler stora skador.

Ha ständig uppsikt över levande ljus

  • Ett av de mer självklara sätten att undvika hemmabränder är givetvis att ständigt ha uppsikt där det finns brandrisk.
  • Lämna aldrig ett brinnande ljus, en varm platta eller en ugn, så har du minimerat några av de vanligaste brandriskerna i hemmet.
  • Tänk också på att inte placera ljus nära brännbara material.

Skaffa och underhåll dina brandvarnare

Den kanske billigaste brandsskyddsförsäkringen, förutom att hålla uppsikt, är att ha en brandvarnare i varje rum, i fall olyckan ändå är framme. Att snabbt larmas när det börjar brinna, ger dig i bästa fall möjlighet att släcka elden, och i annat fall att utrymma i tid. Se därför alltid till att byta batterier och att testa dina brandvarnare med jämna mellanrum.

Kunskap om förebyggande åtgärder

Många bränder som urartar beror helt enkelt på okunskap. Alla bränder kan inte släckas på samma sätt och genom att skaffa dig nödvändiga kunskaper, kan du undvika att en mindre olycka förvandlas till en stor. Om olja börjar brinna i en gryta eller i en stekpanna ska den till exempel släckas med ett lock och absolut inte med vatten. Vatten i en brinnande kastrull eller stekpanna omvandlas nämligen snabbt till het ånga som riskerar att såväl skada dig som att sprida den brinnande oljan och skapa fler bränder. Och om det brinner i en elapparat ska sladden alltid dras ut innan den släcks med vatten. Ett tips är att gå in på Myndigheten för samhällsskydd- och beredskaps hemsida Dinsäkerhet, och läsa på vad som gäller i olika situationer.