För att sova bra gäller det att ha en skön säng och ett mysigt sovrum utan störande intryck. Genom att välja sköna sängkläder och inreda sovrummet på ett vilsamt sätt förbättras sömnkvaliteten.

Den viktigaste inredningsdetaljen i sovrummet är sängen och sängkläderna. Välj en säng som passar din kroppsform. Om det är för varmt är det svårt att sova bra, Använd därför ett tjockare täcke på vintern och ett svalare på sommaren. Att ha satin påslakan ger en härligt lyxig känsla.

Inredningstips för sovrummet

Det finns många sätt att förnya sovrummet. Nya gardiner och kuddar i en vacker färg ger snabbt en ny känsla. Att rensa bort högar med tidningar, kläder eller andra småprylar som hamnat i sovrummet ger ett lugnare intryck och sovrummet känns genast mer inbjudande. Att köpa ett nytt, fräscht överkast förändrar rummet direkt men kom ihåg att bädda varje morgon och inte låta överkastet bli liggande i en hög på golvet.

Det finns flera sätt att lyckas med att inreda sovrummet. En mjuk matta eller en heltäckningsmatta är härlig att sätta ner fötterna på en kall morgon. En heltäckningsmatta är inte svår att lägga själv och går enkelt att skära till.

Välj avkopplande färger med en mörkare nyans än i övriga rum. Grönt och blått passar bra liksom beige och dovt rosa. Undvik klara och starka gula och röda färger eftersom de gör dig pigg och alert. Växter och vacker konst på väggarna passar bra. En skön fåtölj eller en bänk med några böcker är fint att ha i sovrummet.

Balans och harmoni i sovrummet

Möblernas placering påverkar balans och harmoni i sovrummet. Att placera sängen med huvudänden mot en vägg och med en sänggavel ger en trygg känsla. Undvik att placera sängen med huvudänden mot fönsterväggen. Blanda rundade former med raka och mjuka material med hårda. Undvik att ha en arbetsplats i sovrummet. Helst bör sovrummet vara skärmfritt för att sömnen ska bli tillräckligt djup. Lämna med andra ord både TV:n och mobiltelefonen utanför sovrummet. Köp en väckarklocka om du brukar använda mobiltelefonen för väckning. Studier har visat att mobiltelefonen gör att sömnen blir sämre. En läslampa med ett mjukt sken och en god bok får däremot gärna flytta in i sovrummet.