Visste du att allt fler vill köpa hus i solen? Ja, alltså i värmare länder med fler soltimmar, till exempel i Spanien och i Portugal. Men vad är bra att tänka på när man köper hus oavsett?

köpa hus utomlandsNär du är i husköpartagen kan det vara svårt att tänka helt logiskt, eftersom vi människor tenderar att romantisera saker och övertyga oss själva. Men vad som är viktigt att komma ihåg är att med ett husköp kommer ansvar och kostnader, vilka inte är desamma som när du har en bostadsrätt eller en hyresrätt. Till exempel bör du slå en tanke kring vad för uppvärmning du ska ha, en luftvärmepump från 20grader.se, eller något annat? Och är du ute efter ett nybyggt hus med alla moderna faciliteter, eller är det snarare ett ruckel du vill göra om och renovera tills det blir ditt drömhus?

Innan du köper huset

Förutom det ovan nämnda kan det vara bra att tänka på att skaffa ett lånelöfte hos banken innan du börjar gå på olika husvisningar hit och dit, samt ha en rejäl buffert för utgifter utöver själva köpet av huset samt vara medveten om att det är du som köpare som har undersökningsplikt av bostaden. Mer bra tips finns det att hitta här.

Köpa hus i solen?

Är du som många andra redo för ett hus utomlands? Du är inte ensam, som nämnt är det många svenskar som är sugna på att dra sig tillbaka på en solig plats långt bort från Sveriges kyla, snö och lagomhet. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur allt fler vill köpa hus i framförallt Spanien. Men innan du gör det bör du ha koll på hur den spanska bostadsmarknaden fungerar, och vad för kostnader som kan tillkomma när du köper hus i ett annat land – med ett annat regelverk. Läs mer om detta i artiklarna på Svenska Dagbladet.