Det är en stor och omfattande process att sälja ett boende. Att börja i god tid innan du vill ha bostaden såld är därför en bra idé. En bra ände att börja i är att värdera bostaden först för att sedan välja en bra mäklare.

Bostadsmarknaden har den senaste tiden varit ett omdiskuterat ämne. Höjda räntor har bland annat påverkat bostadsmarknaden. Men oavsett vilket läge som råder behöver människor någonstans att bo. På grund av det kommer bostadsmarknaden alltid att på något sätt vara levande. Om du ska sälja en bostad är det en bra idé att förbereda dig innan. Att börja i god tid är en viktig sak. Det är bra att redan när säljtankarna poppar upp bra att göra en bostadsvärdering. Du kan boka en värdering av Notar med kunniga mäklare som dessutom är gratis.

Värdera bostaden innan du anlitar en mäklare

Det är viktigt att anlita en bra mäklare när du ska värdera bostaden för att få en verklighetsförankrad värdering. Eftersom värderingen ger en prisindikation på vad du skulle kunna få är det fördelaktigt om det är realistiskt. Sedan är det ingen garanti att du får det priset, mycket beror på bostadsmarknadens nuvarande läge. När du har en värdering är det lättare att planera för ett eventuellt nytt bostadsköp men även enklare att få ett lånelöfte.

Välj en bra och trovärdig mäklarfirma

När du ska sälja är det betydelsefullt att hitta en mäklare och mäklarfirma som är bra på sitt jobb om som du känner förtroende för. Det bästa är att välja en etablerad mäklarfirma för att inte riskera att bli lurad. Även om mäklaren är duktig är det bra att själv ta reda på vad bostäder i samma bostadsområde, hur länge det tar innan en bostad blir såld och vilket skick andra bostäder befinner sig i jämfört med ditt boende. Utifrån det kan du optimera försäljningsprocessen tillsammans med mäklaren. Bostadsmarknaden är föränderlig och befinner sig nu i en mer orolig fas än vad den gjort tidigare. En duktig mäklare kan hjälpa dig och ge dig guidning på vägen. När du har koll på läget minskar du risken att få en kalldusch från ett oväntat håll.

Tips när du ska sälja en bostad:

  • Införskaffa kunskap om det aktuella marknadsläget.
  • Fotografera tidigt för än längre marknadsföringsperiod.
  • Anpassa annonsbeskrivningen efter den tänkta målgruppen.