Att drabbas av inbrott hemma nu under höst och vinter är något som många riskerar då det är tjuvarnas högsäsong nu då mörkret gör det lättare för dem att komma undan med sina brott, det gör också att många är rädda för att drabbas – vilket inte är så konstigt med tanke på att inbrotten bara ökar runt om i landet.

Det är många som är rädda är att drabbas av inbrott, även de som har ordentliga villalarm känner sig lite osäkra. Och det är inte så konstigt med tanke på att vintermörkret gör det lättare för tjuvarna att ta sig obemärkta in. I en intervju med Skaraborgs länstidning säger trygghetsexperten Fredrik Ringborg att man ska försöka se sin bostad genom en tjuvs ögon och sedan på så vis vidta olika åtgärder för att skydda sitt hem. Vad han också säger är just hur många villaägare installerat larm, och att det hjälper – och i en undersökning ser man hur även lägenhetsboende börjar skaffa larm för att skydda sig. På frågan hur han själv ser på vad trygghet är svarar han:

”– Man ska känna sig trygg i sin bostad och kunna slappna av med familj och vänner när man stängt dörren. I dag reagerar många på minsta ljud utanför och funderar över om något är på gång.”

Statistiken visar hur det främst är kvinnor som känner en oro, och även barn. Ett tips är därför att prata med barnen om hur de ska agera om de skulle uppleva ett inbrott i realtid. Att ringa polisen och sätta sig själv i säkerhet är något som alla barn bör känna till att de ska göra.