Köp och sälj-sajten Blocket har blivit den plats där många svenskar börjar söka efter något som de behöver, vare sig det gäller barnvagnar eller en hel köksinredning. Men trots att så många handlar på Blocket går det fortfarande att göra riktiga fynd.

Det går att hitta nästan vad som helst på Blocket, från byggbaracker (kan användas som sommarstuga) till Stig Lindberg-tallrikar. Vill man fynda bör man dock vara lite om sig och kring sig – det är en konst att göra riktigt bra affärer på Blocket.

  • Först och främst – använd bevakningsfunktionen. Då blir du meddelad när någon lägger upp en annons med det som du söker.
  • När du hittar en annons med vad du söker – hör då av dig direkt till säljaren. Om det står ett telefonnummer i annonsen – ring! Säljaren vill ofta göra en snabb affär, så ju snabbare du kan hämta varan, desto bättre.
  • Tänk tvärt om. Sök inte efter saker som designerstolar, äkta mattor och annat som ”alla” vill ha. Ju populärare vara, desto högre pris. Om du är lite händig kan du istället göra om möblerna du köper – köp ett vitrinskåp i furu och måla om det, istället för att söka efter ett antikt vitrinskåp, som kommer att vara mycket dyrare.
  • Leta i flera områden. Om du bor i en storstad kommer många saker att vara dyrare än på den omkringliggande landsbygden. Sök inte bara i ditt eget län. Många saker kan skickas, om du betalar frakten.
  • Sök på felstavningar och synonymer: kökssoffa/pinnsoffa, vitrinskåp/glasskåp/bokskåp/läkarskåp/medicinskåp. Om du söker på det sistnämnda, tänk också på att medicin är ett ord som kan stavas på alla möjliga sätt.
  • Gör en omvänd prutning. Erbjud dig att hämta varan snabbt, eller erbjud att betala mer än priset i annonsen.
  • Gör inget förhastat. Kolla alltid upp nypriset, för att veta hur mycket pengar du egentligen sparar, och ha tålamod. Du kommer att hitta det du letar efter förr eller senare, så pass stor är omsättningen av prylar på Blocket.

Sälja på Blocket

Ska du istället sälja något på Blocket? Då är det viktigt att skapa en annons som sticker ut. Ta egna bilder på det du vill sälja, lägg inte upp katalogbilder. Skriv också en text som visar vad som är speciellt med just din vara, och se till att det syns i rubriken också. Det kan handla om att din vara är antik, sällsynt, eller att den är i nyskick. Sätt också ett pris som ligger i linje med vad andra tar för samma typ av varor på Blocket.

Fler tips för både köp och försäljning på Blocket finns här.