I dagens inlägg skriver vi om hur konsumtion, hur härlig denna än är, inte är särskilt bra för vare sig miljö, jorden i sin helhet eller för människans välmående i synnerhet. Men ändå så köper vi mer än någonsin. Ett ljus i mörkret är dock att vi köper secondhand smidigt och enkelt, något som bådar ganska väl i ett hållbarhetsperspektiv.

damskorI SvD kan vi läsa i en artikel att ingen egentligen blir lyckligare av konsumtion. Materiell lycka är kortvarig och åtföljs allt som oftast av en känsla av tomhet och meningslöshet. Att bara köpa nytt och nytt visar snarare på att man som person inte har fått sina grundläggande behov uppfyllda söker alltifrån trygghet och självkänsla hos prylar och saker, ägodelar och konsumtion. Dock så ökar vår konsumtion jämt och ständigt, för vi har mer och mer pengar att röra oss med och mer och mer varor och produkter att välja bland.

I DN kan vi i en artikel läsa att folklig konsumtion får företaget Pinterest att växa, och värderas nu till cirka fem miljarder dollar. Tanken är att man genom att använda Pinterest ska känna som att man går igenom en butik eller på en shoppinggata, en drömmig plats för den som vill köpa saker helt enkelt. Nu börjar företaget att arbeta med stora kedjor runt om i USA och då kan man i butiken se skyltar vid produkter som just är populära på Pinterest, på det sättet syns man nu inte bara i mobilen eller på datorn utan även i den riktiga, fysiska världen, den som kallar IRL på internetspråk.

Spara på jordens resurser och köp secondhand

Samtidigt kan vi läsa i GP att ökad konsumtion är rena dödsfällan för vår planet, jorden, Tellus och så vidare. Överkonsumtion är ett sätt att gräva ner oss än djupare i en ond cirkel, ett globalt problem. Vi står inför en ofattbar miljöförstörelse och det kan ibland vara svårt att förstå hur vi på något sätt kan dels få en mer rättvis värld där alla kan leva relativt gott samtidigt som vi inte tar slut på hela jordens surt förvärvade resurser. Kanske finns det dock i framtiden en ljusning, en lösning på problem och kanske har vi redan den inom räckhåll bara vi tänker lite extra. Det blommar nämligen när det gäller secondhand och att köpa begagnat, på http://www.fyndtorget.se/ går det väldigt väl att fynda saker, saker som andra tidigare använt men kanske inte behöver längre, på så sätt sparas det på jordens resurser och energi. Ett smart sätt att rädda vår värld på helt enkelt!