Den senaste veckan har vi mötts av många rubriker angående vägglöss,  i alla fall om man lever i Stockholm. Men, det är inte bara i Stockholm som lössen finns utan runt om i landet och en säker metod för att bli av med dessa är att hetta upp sitt hem.

9559680-mite-warning-signVägglössen är ett ökande problem och många blir paralyserade när de läser att lössen blir allt fler. Tidigare har vi skrivit en artikel om möbler du gärna inte handlar i andra hand, och lössen är precis en anledning till att du ska vara extra försiktig om du väljer att köpa en begagnad soffa. Fall inte pladask utan syna i sömmarna. Men, är det så illa att du av någon anledning fått hem löss så behöver du inte göra dig av med allt du äger utan det kan räcka med att du svettas ut de små krypen.

Värmebehandla lössen

I vårt lilla land görs det ungefär 40 000 saneringar av vägglöss årligen, och då denna siffra ökar för varje år så kan man se att detta är en tråkig trend som verkar hålla i sig. Förut använde man sig av olika kemikalier för att utrota skadedjuren, något man blev tvungen till att göra flera gånger innan de verkligen försvunnit. Nu har man funnit att värmebehandlingar fungerar bättre. Vid 45 grader dör lusen och vid 55 grader dör ägget, vilket betyder att det oftast räcker med att man utför en behandling. Vad som sker är att man tar de föremål som är utsatta av löss och placerar dessa i ett tält där man höjer värmen.

Då lössen bara blir fler och fler och sprider sig till offentliga miljöer är det viktigt att man funnit att värme är otroligt bra och effektivt medel. Men självklart är en lushund aldrig fel.