Något som varje villaägare bör lägga på minnet är att ett hem utan villalarm löper högre risk för att bli utsatt för inbrott, visar tydlig statistik – men det finns sätt att skydda sig från tjuvarna.

inbrottstjuv kofotI Norrtälje, där majoriteten av bostäderna är villor, ökade villainbrotten kraftigt under augusti och Norrtälje tidning går nu ut med en varning till allmänheten. Bland annat skriver man om hur antalet villainbrott i sommar är nästan dubbelt så många som de var i fjol under samma period och att nu när höstmörkret faller så ökar risken för inbrott ännu mer. Så hur ska man då göra för att skydda sig? Något som kan vara intressant att veta är att medelinbrottet tar omkring 1,5 minut och att tjuvarna ofta tar enkla saker som ligger framme. Så för att skydda dig är ett klokt tips att gömma undan dina värdesaker och på så vis försvåra för tjuven och ska du vara bortrest en längre tid – be då grannen tända och släcka dina lampor samt även parkera sin bil vid huset så det ser bebott ut. Dock är även ett gott råd att installera ett larm som ljuder högt och påkallar uppmärksamhet vid de tillfällen då tjuven inte avskräckts på annat sätt.

Polisen rekommenderar villalarm

En rapport som publicerades 2013 av Folksam visar att villor utan villalarm löper hela 22 procents högre risk att utsättas för inbrott, skriver Göteborgs-Posten. Och visst stämmer detta även i år, vilket tydligt utläses av Polisens rekommendationer i hur du skyddar ditt hem från inbrott:

”Överväg att installera godkända lås och larm, och ta då gärna hjälp av auktoriserade återförsäljare och installatörer” läs mer hos Polisen.