Köket är det absolut viktigaste rummet för oss svenskar. Här lagar vi mat, hänger och umgås med vänner. Känner man att köket börjar bli lite slitet och trist, kan det vara dags för en renovering.

3053806-kok-i-lagenhet-2

När svenskarna ska köpa bostad är kökets utseende mest avgörande för om man köper bostaden eller inte, rapporterar Svenska Dagbladet. Undersökningen som är gjord bland 1 000 svenskar visar att köket överlägset är det viktigaste rummet när man väljer boende. Hela 65 procent av svenskarna lägger mest vikt vid köket. Detta kan jämföras med 27 procent för vardagsrum, 6 procent för badrum och 3 procent för sovrum. I köket vill vi svenskar ha bra förvaring, bra utrustning och stora ytor. Jämfört med tidigare undersökningar är tendensen att vilja ha bra kök mycket starkare. Eftersom att vi umgås mycket i våra hem och äter i princip alla middagar hemma, blir köket väldigt avgörande. Har man ett kök med öppen planlösning blir det värdehöjande när man säljer sin bostad.

Tips för köksrenovering 

Att köket är hemmets hjärta visste vi ju redan, men att det var såhär betydelsefullt för oss svenskar är lite förvånande. Känner man att ens kök inte riktigt är det där drömköket man vill ha, finns många lösningar. Till exempel kan man byta ut matbord, stolar och övrig inredning i köket. Man kan till exempel köpa inredning online på många olika bra sidor. Känner man att det behövs en ännu mer drastisk förändring än att man byter möbler, kan det vara tid att renovera köket. För att lyckas med sin köksrenovering kan man följa dessa steg som Drömhem & Trädgård ger:

  • Börja med att skriva upp allting du verkligen vill ha i köket. Fundera nu på vad du ska använda köket till utöver matlagning. Vet du redan vilken stil du vill ha, kan du få mer inspiration genom att titta i inredningstidningar och på nätet. Du kan även prata med vänner som gjort om sina kök. På så sätt får du värdefulla råd och tips.
  • När du bestämt allt du vill ha är det dags att göra en budget. Sätt upp ett kostnadstak så att du vet vad du har för gräns på hela renoveringen. Mät även ditt nuvarande kök och mät sedan igen så att inget blir fel. Gör upp en planskiss och markera avlopp, vatten, ventilation och el.
  • Du har nu budget, planskiss och önskelista och är redo att träffa en kökssäljare. Hos kökssäljaren får du svar på dina frågor och du får även veta om din budget är realistisk.
  • Efter mötet med säljaren måste du börja styrka saker från din önskelista. Många väljer till exempel att lägga krutet på materialvalet och köpa billiga vitvaror, och andra gör tvärtom.
  • Nu är det dags att beställa köket och anlita hantverkare.3641015-portrait-of-a-handyman-cutting-a-wooden-board

Gör om köket snabbt och billigt

Känns renovering eller ommöblering inte som ett val, kan man faktiskt förnya köket på bara några dagar med andra medel. Man kan till exempel måla köksluckor, förnya bänkskivan, kakla om en vägg, skapa ny förvaring och få till ett nytt kök. Läs mer.