Om sommaren blir riktigt varm och torr finns det en del att tänka på kring vattenbesparing. Alla kan bidra till att spara vatten och bara använda sig av vatten när de verkligen behöver. Inte minst i vardagen.

Det ser ut att bli en varm sommar även i år, och det är bra att tänka lite kring hur du spenderar vatten och vad du kan göra för att spara på denna livsviktiga resurs. Bland annat genom att hålla vatten du redan har – rent. Till exempel i din badtunna.

Håll badtunnans vatten rent

Har du en badtunna i trädgården eller vid fritidshuset och tillgång till närliggande sjö med vatten är det perfekt, men om du använder vatten från en vattenslang så kan det vara bra att spara på vattnet så länge som möjligt. Till exempel genom att se till att rengöra badtunnan och vattnet i den när det behövs. Med en mätare som kontrollerar vattnets desinfektionshalt och desinfektionsmedel kommer du långt, och se till att tunnan är av plast i stället för av trä eftersom bakterier enklare får fästa i trä liksom att plast är mer lättskött. Mer om detta och hur du kan hålla din badtunna ren går det att läsa om i denna artikel från Expressen.

Alla kan spara vatten

I en artikel i SVT går det att läsa om hur grundvattennivåer är under det normala även fast sommaren inte ens riktigt har startat. Läget är därför ansträngt och det krävs att alla hjälps åt för att spara vatten.

Samtidigt behöver alla människor 3 till 5 liter dricksvatten per dygn för att dricka och klara sin hygien. Ju varmare det är, desto mer vatten behöver du eftersom du förlorar vätska när du svettas. Några tips på hur du kan bidra till att spara vatten i sommarvärmen, och året om, är dessa:

  • Vattna inte med dricksvatten.
  • Spola inte i toaletten i onödan.
  • Använd vattensparande munstycken till dusch och vattenkran.
  • Se till att laga de kranar eller rör som droppar och läcker ut vatten.
  • När du diskar i diskmaskin – använd ett ekoprogram som sparar på vatten så ofta du kan.
  • Samla till exempel upp regnvatten och vattna växterna med det.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.

Källa: Livsmedelsverket.se

Tänk även på att gräsmattan kan få gulna om det är en riktigt varm och torr sommar, den kommer att komma igen nästa år. Det är onaturligt med en frodigt grön gräsmatta när det är torka på alla andra ställen i naturen. Om du behöver tvätta bilen är ett tips att använda dig av en biltvätt som återanvänder vattnet, i stället för att låta det rinna ut.