Vad gör man när man kommit in på en skola men inte hittar boende i närheten? Bostadsbristen är stor bland stunderna, och det verkar som drömmen om en egen bostad är långt från att gå i uppfyllelse för många.

Det är bostadsbrist i Sverige, och speciellt i de större städerna: Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala. Det är också dit de flesta flyttar när de ska flytta hemifrån och / eller när de ska börja högskola och universitet. Vad innebär det? Katastrof. Det finns hemlösa studenter på våra gator. De bor hos vänner, hos kompisars kompis, i främlingars rum – på hotell, på vandrarhem. Det är inte okej.

Aftonbladet har lyft saken i en artikel här med den passande rubriken ”Hemlösa stundeter skadar ekonomin” varpå de vidare skriver att 20 000 bostäder saknas. Det är stora siffror och inte alls bra när det måste vara lönsamt och enkelt att börja plugga.

Även i mindre orter är bostadsbristen tydlig, som till exempel i Sundsval. Där är det långa bostadsköer som främst drabbar ungdomar, så här skriver man om frågan i en artikel från Sveriges Radio.

Bostadsbristen i Sundsvall gör att en del unga inte kan lämna sina studentlägenheter när de studerat klart. Kötiden för en lägenhet i Mitthem ligger på mellan två och fem år.

Någonting måste göras för att detta ska förhindras. Det ska vara kul att flytta hemifrån, att gå in i vuxenlivet. Som det ser ut nu är
det inte kul för någon, om man inte har pengarna att köpa en bostadsrätt – men hur många har det när det är 18-20 år?

Fortsätt drömma om eget boende

Förhoppningsvis kommer det hela att lösa sig för de som nu sitter utan bostad. Tills dess får ni drabbade helt enkelt drömma om den dagen då ni kan ta era silverbestick, er soffa, er tv och era kläder till en lägenhet där ni är säkra på att få stanna så länge ni önskar.

ensam tjej