572807-light-bulb-with-landscape-inside-environmental-conceptVisst kan det vara roligt att inreda med en gammal antik lampa som man kommer över på någon loppis eller på en marknad, men kom ihåg att dessa inte är speciellt miljövänliga. Så när det kommer till belysning är det bäst att fokusera på nytillverkade lampor!

Det är inte av en ren slump att Nobelpriset i fysik detta år går till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura som tillsammans hittat ett nytt och energisnålare sätt att framställa vitt ljus som används i LED-lampor. Till tidningen SvD säger Nobelkommitténs ledamot Anne L’Huillier att detta är ett verkligt uppfinningspris då resultatet av lampan kan komma att höja livskvaliteten hos miljontals människor världen över.

Varför välja LED?

När de första LED-lamporna kom ut på marknaden hade man ännu inte lyckats att stabilisera dem och de var så att säga något oförutsägbara. Dock är detta något man utvecklat under åren som gått och LED-lampan träder allt tydligare fram som det mest miljövänliga belysningsalternativet.  Och nu när man förbättrat lampan ytterligare menar DN att till och med Alfred Nobel skulle vara stolt över uppfinningen, vilket även är en av anledningen till att uppfinnarna kommer att tilldelas Nobelpriset. Så numera är det inte längre en fråga om varför man ska använda LED-lampor, utan snarare en fråga om varför man inte ska använda dem.

LED-lampor är miljövänligt

På Spotiled.se skriver man om hur en LED-lampas livslängd är betydligt mycket längre än en vanlig glödlampas då dessa kan lysa i upp till 50 000 timmar, vilket i runda slängar blir omkring 17 år om man har LED-lamporna igång åtta timmar om dagen. Tittar man istället på en glödlampa så är deras livstid inte ens i närheten av LED-lampans siffror. Och bara av den aspekten kan man fråga sig varför inte alla redan bytt ut sina gamla lampor till LED-lampor redan, vilket även är en fråga man ställer sig i tidningen Metro i en artikel om just miljö, lampor och Earth Hour. Men vad är det som gör LED-lampan mer miljövänlig?

  1. Drar mindre el – vilket även minskar ens elkostnader med omkring 70-80 %
  2. Innehåller inget kvicksilver
  3. Är inte farlig – vissa lågenergilampor kan explodera pga. gasen i dem.
  4. Behöver ej bytas ofta – har lång livslängd och behöver inte bytas speciellt ofta vilket är positivt ur miljösynpunkt.