Årets julklapp har fått både ris och ros. Det är inget mindre än de omtalade VR-glasögonen. Men vad är det som många istället förespråkar än att köpa nytt till jul? Jo, att köpa begagnade prylar till julklappshögen i stället. Vad blev årets begagnade julklapp?

 

winter-door-decoration-christmasNyligen blev det klart vad som fick bli årets julklapp i år, något som HUI Research alltid utser i slutet av november. Förra året var det robotdammsugaren som blev utsedd och i år har Virtual Reality-glasögonen stått som front runner i den uppmärksammade utmärkelsen. Men hur hållbart är det egentligen att hela tiden köpa nytt? Det frågar sig många, och det har även skrivits om detta här tidigare.

Årets begagnade julklapp är utsedd

Förra året kom Blocket med en motpassning till det välkända konceptet ”Årets julklapp”. De lanserade sitt eget: ”Årets begagnade julklapp”. I Expressen skrivs det att förra årets begagnade julklapp var Lego, något som många har liggandes hemma men som inte används när barnen blivit stora. Varför inte sälja det vidare till nästa generation? I år har en annan pryl blivit utnämnd, nämligen gaming-prylen. Med allt från konsoler, tillhörande spel och speldosor. Gärna utrustning som krävs för just E-sprtande. För det är nämligen så att E-sport är något som bara växer i Sverige, och begagnade gaming-saker växer i popularitet på andrahandsmarknaden. Årets begagnade julklapp, har likt HUIs version, tre olika kriterier som måste uppfyllas för att få bli utvald. För att utses ska produkten klara följande: Den ska ha väckt stort intresse under året och triggat handeln samt ligga i tiden, den ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågat av personer som handlar just begagnat, den ska finnas på andrahandsmarknaden i antingen stor eller i alla fall ökad omfattning.

Studier visar att om man byter minst en av julklapparna som man planerar att köpa till någon, mot en andrahandsvara i stället för en helt nyproducerad vara – så innebär det stora vinster för miljön. Svenska Miljöinstitutet har räknat på det och kommit fram till att den handel som faktiskt sker via andrahandsforum som finns på nätet sparar flera hundratusen ton koldioxid i utsläpp varje år. Det är faktiskt lika mycket som vår huvudstads totala biltrafiks utsläpp under ett helt år.