Människan har för vana att ta in djur i sina hem och ha dem som sällskap. Men dock finns det en del objudna gäster som hittar in till våra domäner såsom myror, malar och inte minst silverfiskar.

 

Skadedjur kan vistas överallt i ditt hem även om köket brukar vara den mest populära platsen. I den här artikeln ska du få några råd om hur du blir av med inkräktarna.

 

Ohyra i hem

CederträblockAtt hitta ohyra inomhus är inte trevligt, speciellt som den attackerar mat och kläder och sprider en allmänt otrevlig atmosfär. När det gäller skadedjur som pälsängrar, silverfiskar och mjölbaggar gäller det framför allt att hålla rent hemma och då speciellt i golvsprickor och hörn. Stäng igen torrvaruförpackningar, håll yllekläder och pälsar borta från andra kläder genom att ge dem ett överdrag och se till att tvätta kläder och hålla rent i skåp och lådor med hjälp av rengöringsmedel. När det gäller silverfiskar som nu finns i större format så bör man spraya med ett medel som tar död på dessa, i lister och trånga utrymmen där de bor. Ett annat tips är att använda doftblock i rödcederträ mot silverfisk.

 

”Nu förekommer den mer eller mindre i hela landet. Det spelar ingen roll hur kallt det är ute – den finns ju bara inomhus”, menar Anticimexs biolog Thomas Persson. Dessa krabater kan inte leva i torra utrymmen och därför är ventilation och vädringen viktigt även på vintern när man annars ogärna öppnar fönstren. I många fall kommer skadedjur in via fönstren. Malar har förmågan att leta sig in via öppna fönster och dörrar och lägga sina ägg i skrymslen och vrår.

 

Många väljer att göra det enkelt för sig och ringa Anticimex eller en skadedjursbekämpare som får göra grovjobbet åt en. Det kostar visserligen en slant och i många fall kan man faktiskt göra sig av med ohyran självmant. Men just silverfiskar är svåråtkomliga djur och kan behöva extra åtgärder för att utrotas.

 

Allmänt om ohyra

De vanligaste skadedjuren som letar sig in i våra hus är mal, silverfisk, myror, olika baggar, blomlöss och kackerlackor i värsta fall samt en rad andra exempel. Man kan också få ohyra i grönsakslandet eller ute i trädgården där djuren angriper plantor och grönsaker. De skadedjur som fanns förr i tiden har idag fått släktingar som kommer in i landet på olika sätt och angriper hem och trädgård på ett vis som tidigare inte setts. Det finns numera många nya arter som håller på att upptäckas och de är heller inte alltid så enkla att få bukt med samtidigt som tidigare ohyra är på väg tillbaka igen. Husägarnas ”Big Five” är i Sverige vägglöss, tysk kackerlacka, råtta, geting och svartmyra enligt Villaägarnas Riksförbund.

 

Åtgärder mot ohyra

Olika saker man då kan behöva göra är att vidta åtgärder för att få bort dem. Längre ned ska vi beskriva dem vidare men här följer en sammanfattning:

 

  • Ringa Anticimex
  • Hålla ordentligt rent hemma
  • Köpa produkter som tar död på äggen och de vuxna djuren
  • Håll ventilationen igång eller vädra

 

 

Vill man istället spara in på pengarna och ta itu med problemen själv så finns det en rad bekämpningsmedel som får skadedjuren att kola vippen. En ekologisk variant är rödcederolja som fungerar mot den mesta ohyran. Det är nämligen doften som dessa illbattingar inte tål. Dock är det viktigt att spraya eller lägga produkten i alla rum så att djuren inte bara migrerar till en annan del av huset och förstör där istället. Även kisel är ett bra medel.