Förvaringen är ofta ett av de största problemen i ett hem. Oavsett om du bor stort eller litet finns det alltid en massa saker som ska förvaras på ett eller annat sätt. Livsmedel, kläder, hemelektronik, böcker, leksaker och kvitton; allt behöver sin plats för att inte ta över alla ytor.

Det finns dock massor av kul och snygga alternativ för alla bostäder. Genom att välja rätt förvaring som dessutom passar din personliga stil kan du ge ditt hem fina och praktiska lösningar. Gör gärna själva förvaringen till en del av inredningen och satsa på naturliga och väldesignade saker som:

  • Krokar och hängare i svart smidesjärn
  • Hyllor tillverkade av återvunnet trä
  • Äppellådor som kan staplas eller ställas på sidan för böcker, skor eller prydnadsföremål
  • Väggskåp i trä, metall eller glas

Vintage och hållbarhet

Bland de stora trenderna som råder inom heminredning idag är allt som har med återanvändning, natur och miljövänlighet att göra. Till skillnad från de tidigare, mer minimalistiska stilarna får det nu gärna vara lite plottrigt, ungefär som att du tagit in naturen i din bostad. Välj vackra korgar av rotting eller palmblad för att förvara allt från bröd till tvätt, och skaffa en stor björnkorg i vattenhyacint till barnrummet för leksaker och smutsiga kläder.

Fyll också hemmet med inslag från skog och ängar, till exempel vackra växter eller skålar med stenar eller kottar som du och barnen samlat. Välj naturfärger och -motiv på gardiner och filtar och krydda gärna med detaljer från resor och museer. Tänk exotiskt och fantasifullt snarare än beigt och neutralt.

Färgblockering och smarta lösningar

En annan trend är att introducera vissa överraskningsmoment i din inredning, exempelvis att bryta med ett föremål i en helt annan färg än resten av rummet. Den stora modefärgen just nu är blått som påminner om hav, himmel och frihet. Kanske beror det på en önskan att få resa fritt igen. Pandemin har gett ett extra uppsving för just heminredning då människor vistats mer hemma än någonsin förut och många jobbar hemifrån. Det innebär att det är extra viktigt att ha bra arbetsytor och för det krävs att allt kan städas undan. Bor du litet är det viktigt att utnyttja varje kvadratcentimeter och därför bör du välja möbler som låter dig ha ordentligt med plats, som sängar och soffor med utdragbara förvaringslådor eller bord som kan göras större och mindre efter behov.

Förvara uppenbart

Ytterligare en rolig trend är att förvara saker och ting ”in plain sight”. Med det menas att du skaffar hem förvaringsföremål som är vackra i sig och som får stå framme på bord och hyllor. Det kan röra sig om en vacker skål som du lägger alla fjärrkontroller och laddare i, en marmorbehållare för alla småprylar eller en box med lock för papper och kvitton. Kakburkar med lantliga mönster är alltid trevliga och de behöver inte vara förpassade till köket utan kan stå på hyllor och bord i hela hemmet. Med en kuddförvarare i snygg järndesign tar du på och av kuddarna från soffan eller sängen samtidigt som de utformar ett riktigt konstverk.