3040343-lagenheter-i-bostadsomrade-5Att stå i bostadskön är som att köa till något och aldrig riktigt komma fram. Bara några år till brukar de flesta tänka, sedan har jag en bostad. Men få är så lyckligt lottade att det får en lägenhet snabbt via Stockholms Stads bostadskö, och dem som får det får ofta bo i dyra nyproduktioner i mindre attraktiva områden.

Vi har tidigare skrivit om bostadsbristen som pågår i hela Sverige och nu ska det handla om förmedlingen av nyproducerade lägenheter i landet. Det är väldigt svårt att få tag i ett hyreskontrakt i dag och de flesta förstahandskontrakten förmedlas av Stockholms Stads bostadskö. Nu förmedlas en del hyresrätter utan kötid i Stockholm, men till ett väldigt högt pris.

Kötider kortare än ett år

Ny information från bostadsförmedlingen visar på att strax över hundra hyreskontrakt har släppts till bostadssökande med mindre än ett års kötid. Det låter för bra för att vara sant, eller hur? Det är det också. Gemensamt för alla dessa lägenheter är att de är nyproduktioner med maxade hyror som ligger i områden eller på platser som anses som mindre attraktiva att bo i. I snitt ligger hyrorna på 1800 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar cirka 11500 kronor i månaden för en lägenhet på 77 kvadratmeter, skriver Svenska Dagbladet. Detta gör det således ännu knepigare för dem som har kortare kötider att hitta bostad, eller så får de det väldigt svårt ekonomiskt. Diskussioner kring dyra nyproduktioner pågår för fullt och de flesta tycker att situationen är ohållbar. Det viktigaste är att bygga bostäder som människor faktiskt kan ha råd att bo i, annars spelar lång eller kort kötid ingen roll.

Det är när det byggs många dyra lägenheter på ett ställe som det kan vara svårt att hitta personer som vill betala höga hyror efter lång tid i bostadskön. Säger Marika Nordström på Stockholms Stads bostadsförmedling.